İleri Mühendislik Çalışmaları ve Teknolojileri Dergisi'nin kuruluş amacı, Türkiye'de mühendislik alanında uzman bilim insanlarını bir araya getirip, bilimsel yayınlarını ilgili araştırmacılara sunarak bilimin yayılması ve genişlemesi için yenilikçi ve özgün bir bilimsel ortam oluşturmaktır.
İleri Mühendislik Çalışmaları ve Teknolojileri Dergisi alanında uzman bilim insanlarını içeren hakemli bir dergi olup tüm mühendislik alanlarındaki araştırma ve derleme makalelerini Türkçe ve İngilizce dillerinde kabul etmektedir.
ÖZET *Türkçe özet ve İngilizce özet anahtar kelime sayıları en fazla 5'er adet olmalıdır. Özetler boşluk dahil 1200'er karakteri aşmamalıdır.
1. GİRİŞ
2. ANALİZ METODU
3. ANALİZ
4. SONUÇLAR VE TARTIŞMALAR
5. SİMGELER
KAYNAKLAR *APA Formatı
Microsoft Office Word 2007 ve üzeri bir kelime işlemci ile hazırlanması gerekmektedir. Makale sağ ve sol kenarlardan 2 cm kenar boşlukları, alt ve üst kenarlardan 2.5 cm kenar boşlukları kullanılarak A4 sayfa boyutunda çift sütun halinde sütunlar arası boşluk 1 cm olacak şekilde oluşturulmalıdır. Satır aralıkları 1,15 satır aralığı olarak ayarlanmalı, paragraflar arasında bir satır boşluk bırakılmalı ve paragraflar öncesi veya sonrasında otomatik aralık bırakılmamalı ve bu ayar sıfır olarak ayarlanmalıdır Makalenin metin bölümü 10 punto Times New Roman Yazı Tipi karakterinde, ana başlıklar 11 punto, ara başlıklar 10 punto yazılmalı ve 20 sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlanmalıdır. Tablo yazısı tablonun üzerinde, şekil yazısı ise tablonun altında bulunmalıdır. Çift sütuna sığmayan şekil ve tablolar sayfanın en üstünde tek sütun olarak konumlandırılabilir. Denklem numarası denklem satırının sonunda olmalı ve denklem metin içerisinde atıf yapılırken yine denklem kelimesi ve denklem numarası kullanılmalıdır.
Gönderilen çalışmanın intihal oranı %30'dan az olmalıdır. Kaynakça bölümü bu orana dahil değildir.
Makale taslağını buradan indirebilirsiniz.
Telif hakkı devir formu, makale gönderim aşamasında sisteme yüklenmelidir. Telif hakkı devir formunu buradan indirebilirsiniz.
Makale dosyayı word formatında sisteme yüklenmeli ve makale değerlendirme etiği açısından yazar bilgileri içermemelidir. Makale gönderim sırasında yazarlara ait ORCID numara bilgisi sisteme eklenmelidir.
Benzerlik oranı dosyası, gönderilen çalışma iThenticate veya Turnitin programları ile taratılıp, benzerlik raporu sisteme yüklenmelidir.
Kabul edilen çalışmalar DergiPark dergi sayfasında ücretsiz olarak yayımlanmaktadır..
İleri Mühendislik Çalışmaları ve Teknolojiler Dergisi'nin misyonu, bilime yenilikçi ve özgün içerik sağlamak anlayışına dayanır.
Yayın etiğinin kapsamı; yayıncının, editörlerin, hakemlerin ve yazarların etik kurallarının bütününe dayanmaktadır.
1. İleri Mühendislik Çalışmaları ve Teknolojileri Dergisi'ne gönderilen çalışmalar; araştırma veya derleme makalesi türlerinde olmalı ve mühendislik ve teknoloji konularını içermelidir.
2. Türkçe veya İngilizce dilinde dergi sayfasındaki yazım kuralları dikkate alınarak yazılmalıdır.
3. Daha önce yayımlanmamış çalışmalar değerlendirmeye kabul edilmektedir. Konferanslarda sunulmuş fakat tam metin olarak yayımlanmamış çalışmalar da değerlendirmeye alınır.
4. DergiPark dergi sayfası üzerinden gönderilen çalışmalar değerlendirmeye alınmakta olup, mail üzerinden iletilen çalışmalar değerlendirmeye alınmamaktadır.
5. Yayımlanan çalışmaların içerik ve sorumluluğu yazarlarına aittir. Bu yüzden çalışmanın tüm yazarları tarafından imzalı olmak üzere, yazım kuralları bölümünde bulunan telif hakkı devir formunun doldurulup, makale gönderim aşamasında sisteme yüklenmesi gerekir.
6. Telif hakkı devri için dergi tarafından ücret ödenmemekte olup, yazarlardan da hiçbir amaçla ücret talep edilmemektedir.
7. Ön kontrolden geçen makaleler alanında uzman en az iki hakeme gönderilerek değerlendirme süreci başlatılır. Hakemlerin zıt görüşlerinin mevcut olması durumunda bir başka hakem atanır veya editör görüşü alınır.
8. Kabul edilen çalışmalar için yazarları tarafından istenmesi halinde kabul yazısı gönderilebilir.
9. Yazarlar hakemler tarafından istenilen değişiklik taleplerine uymakla yükümlüdür.
Yayıncı;
Dergi yayın ilkelerini, editör sorumluluklarını, hakem sorumluluklarını, yazar sorumluluklarını kontrol etmek ve uygulamakla yükümlüdür.
Yayın etiği ile açık erişim politikası, Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayımladığı kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda (Örneğin “Yayın Etiği Komitesi (COPE) Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuzları; “Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors”) yayın sürecinin tüm bileşenlerinin etik ilkelere uymasını gerektirmektedir.
Editör;
1. Yayın ilkelerine ters düşmeyecek, özgünlük değeri yüksek, dergi amaçlarına ve kurallarına uygun hazırlanmış çalışmayı değerlendirme sürecine almalıdır.
2. Hakemlerin talep ettikleri etik dışı olmayan bilgileri sağlayarak onlara rehberlik etmelidir.
3. Makale değerlendirmesi için seçilecek hakemleri çalışmanın alanı baz alınarak ilgili alandaki farklı kurumlardan en az 2 uzman hakem seçerek tarafsızlık ve çeşitlilik ilkelerine dikkat etmelidir.
4. Yazarlardan gelen talep, öneri, istek mesajlarına en kısa süre zarfında uygun şekilde dönüş sağlamalıdır.
5. Hakem-yazar arasında çıkar ilişkisi veya çatışma oluşmamasına dikkat etmelidir.
6. Kör hakemlik uygulaması ile hakemlere gönderilen çalışmalardaki yazar bilgilerini gizli tutmalıdır.
7. Dergi danışma kurulunun görüş ve önerilerini dikkate almalıdır.
8. İnsan-hayvan üzerinde yapılmış deneysel çalışmalar için insan-hayvan haklarını korumalıdır.
9. Makale hakkında alacağı karar yayıncı kuruluş-dergi sahibinden bağımsız, ilgisiz olmalıdır.
10. Dergiye gönderilen ve yayımlanan tüm çalışmaların fikri mülkiyet haklarını korumalıdır.
Hakem;
1. Kendisine değerlendirme için gönderilen çalışmayı tarafsızlık ve gizlilik ilkelerine göre değerlendirmelidir.
2. Kendisine değerlendirme için gönderilen çalışmayı herhangi bir amaç için kullanmamalıdır.
3. Yazarların siyasi, milliyet, dini inanç vs. görüşlerini dikkate almadan, çalışmanın bilime uygun bir şekilde değerlendirmesini gerçekleştirmelidir.
4. Makalenin değerlendirme raporunu hazırlarken yapıcı ve kibar bir üslup kullanmalıdır. Hakaret içeren, bilime ve ahlaka uygun olmayan ifadelerden kaçınmalıdır.
5. Değerlendirmesini makalenin kalitesini ve bilime olan katkısını yükseltecek şekilde yapmalıdır.
6. Yalnızca uzmanlık alanı dahilinde olan çalışmaları değerlendirme için kabul etmelidir.
7. Değerlendirme için kabul ettiği makaleyi kendisine verilen süre içerisinde etik kuralları baz alarak değerlendirmelidir.
8. Editör ve yazar tarafından sağlanan bilgileri gizli tutmalıdır.
9. İnsan-hayvan üzerinde yapılmış deneysel çalışmalar için insan-hayvan haklarını gözeterek değerlendirmesini yapmalıdır.
Yazar;
1. Gönderdiği makale başka herhangi bir yere gönderilmemiş, başka herhangi bir yerde kabul edilmemiş ve başka herhangi bir yerde yayımlanmamış olmalıdır.
2. Gönderdiği makale özgün çalışma olmalı, farklı kaynaklardan alıntılar kullanılan bilgiler için etik ilkeler doğrultusunda atıflarını yapmalı, kaynak göstermelidir.
3. İnsan-hayvan üzerindeki deneysel çalışmalar için etik kuruldan onay almalı ve onay dosyasını makele ile birlikte sisteme yüklemelidir.
4. Makale bir kurum üzerine yapılan çalışmayı içeriyorsa ilgili kurumdan onay alındığına dair onay dosyasını makale ile birlikte sisteme yüklemelidir.
5. Kurum veya kişilere ait ölçek, anket, veri, fotoğraf kullanımı için ilgili kişilerden izin alarak bunu makalede belirtmelidir.
6. Çalışmaya katkısı olmayan kişilerin isimlerine çalışma içerisinde yer vermemelidir.
7. Çalışmaya destek olan kişi ve kurum isimlerine teşekkür bölümünde yer vermelidir.
8. Değerlendirmekte olan veya yayımlanmış çalışmasında önemli bir eksiklik-hata tespit ederse bunu dergi yönetimine bildirmelidir.
9. Çalışmasına dergi kurulu tarafından revizyon kararı verildiyse çalışmasını hakem-editör kararları doğrultusunda revize etmelidir. Herhangi bir aykırılık düşüncesinde bunu ek bir dosya içerisinde açıklayarak dergi yönetimine göndermelidir.
Kabul edilen çalışmalar DergiPark dergi sayfasında ücretsiz olarak yayımlanmaktadır.
https://dergipark.org.tr/tr/journal/3367/file-manager/27522/download
Dergimizde makale kabulünden makale yayımlanması dahil tüm süreçlerde herhangi bir ücretlendirme bulunmamaktadır.